Dünyada bir ilk olan şarj edilebilir karbondioksit bataryası geliştirildi

Chicago’da bulunan Illinois Üniversitesi araştırmacıları dünyanın ilk şarj ediebilir karbondioksit bataryasını geliştirdiler. Üstelik 500 kez şarj edilebiliyor. Illinois Üniversitesi ABD Chicago eyaleti lityum iyon batarya

Kullandığımız pek çok cihazda, yeniden doldurulabilen lityum iyon bataryalar kullanılmaktadır. Ancak bu tür bataryalardan 7 kat daha verimli olduğu bilinen lityum karbondioksit bataryalar da bilim insanlarının uzun zamandır takibindeydi. Buna rağmen bu zamana kadar yeniden şarj edilebilir bir lityum karbondioksit batarya üretilememişti.

ABD’nin Chicago eyaletinde bulunan Illinois Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yeniden şarj edilebilir bir lityum karbondioksit batarya prototipi üretmeyi başardılar. Bilim insanları tarafından geliştirilen bu prototip, 500 kez yeniden şarj edildi. Yapılan açıklamalarda, lityum karbondioksit bataryanın 500 kez yeniden doldurulması sırasında herhangi bir problemle karşılaşılmadığına rastlandı.

Geçmiş dönemlerde geliştirilen lityum karbondioksit bataryalar, boşaldıkları zaman lityum karbonat ve karbon üretiyordu. Yeniden dolum sırasında ise karbonat geri dönüşüyor ancak karbon birikime neden oluyordu bu da lityum karbondioksit pilinin arızalanmasına yol açıyordu. Fakat bilim insanları geliştirdikleri son prototipte bu sorunu engellediler.

Illinois Üniversitesi ABD Chicago eyaleti lityum iyon batarya